AYAŞ YEMİŞKUMU MELİSA PANSİYON  | Ayaş Pansiyon-Ayaşda Pansiyon-Ayaş'da Pansiyon-Yemişkumu Pansiyon-Yemişkumu Otel-Yemişkumu Motel-Mersin Ayaş Pansiyon-Mersin Ayaş Otel-Mersin Ayaş Motel-Mersin Yemişkumu Motel-Mersin Yemişkumu Pansiyon-Mersin Yemişkumu Otel-Ayaşda Otel-Ayaşda Motel-Ayaşda Hotel- Adanam Reklam

Ürünler / Hizmetler

APART EV ve GÜNLÜK ODA

 

BELDEMİZ'de

NELER YAPABİLİRSİNİZ

Melisa pansiyon,Yemişkumu halk plajı yanındadır.

İsterseniz yakın mesafede bulunan diğer plajlara da gidebilirsiniz.

*Kumkuyu Halk plajı ( 2 km )

*Yemişkumu Sultan Koy Plajı ( 300 m )

*Yemişkumu Halk Plajı

*Ayaş Halk Plajı (Mobil) ( 500 m  )

*Ayaş Halk Plajı (Yese) ( 600 m ) * Ayrıca piknik ve kamp alanıdır.

*Kızkalesi Halk Plajı ( 3 km )

*Akkum Halk Plajı ( 3,3 km )

*Narlıkuyu Üç Güzeller Koyu ( 4,5 km )

*Susanoğlu (Atakent) Halk Plajı ( 6,2 km )

*Susanoğlu (Atakent) Yaprak Koy ( 6 km )

 

Tarihi ve Turistik Yerler...

Ayaş ( Elaussa Sebaste )  – 500 metre

Şehir muhtemelen M.Ö.II. veye i. yy.’da kurulmuştur. M.Ö. 31’den biraz önce Elaiussa Roma egemenliğindeyken belki Romalılar tarafından Tarkondimotos’a M.Ö. 20’de ise Kilikya’nın dağlık şehirleri ile birlikte Kappadokia kralı i.Arkhelaos’a verilmiş ve bu kralın zamanında Augustus’a olan sadakat ve şükran ifadesi olarak ismi Sebaste olarak değiştirilmiştir. M.S.72’de Roma senatosunca durumu yeniden ayarlanan ve düzenlenen Kilikya Bölgesi Romaİmparatorluğu’na kesin olarak bağlanınca bölgenin bir şehri olan Elaiussa Sebaste aynıduruma tabi olmuştur. Roma egemenliği ve erken hıristiyan döneminde büyük bir gelişmegösteren şehir M.S. VI. yy.’da limanının kumla dolması ile önemini yitirmeye başlamış, VIII. yy.’da Arap akınlarından sonra ise aşağı yukarı tamamen terkedilmiştir.

Kızkalesi ( Korikos/ Corycus ) – 3 km

Corycus antik kenti ve kalıntılarından 800-1000 m. aşağıda ve Akdeniz’in içindedir. Kıyı ile bağlantısı zamanla kesilmiş, bir ada halini almıştır. M.Ö. IV. yüzyılda Hellenler tarafından kurulan, Roma ve Bizans dönemlerinde gelişen Corcyus, XIII. yüzyılda önemli bir limandı. Kale, denizden gelecek saldırıları engellemek amacıyla yapılmıştı. İçinde bir kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesi’nin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle korunmuştur. Kalenin dış çevre uzunluğu 192 m.dir. Kızkalesi ile sahildeki kale denizden bir yolla bağlanmış, denizden gelecek saldırılara karşı önlem alınmıştı. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından 1448 yılında onarılmıştır.
Korykos kent kalıntıları, Korykos Kalesinin kuzeydoğusuna doğru geniş bir alana yayılıyor. Kalenin hemen yanından geçen karayolu, kalıntıları ikiye bölüyor.
Korykos kentinin kuruluşu ile ilgili somut bilgi yok. Suriye kralı III. Antiokhos M.Ö. 197’de Akdeniz limanlarını ele geçirdiğinde Korykos ismine rastlanıyor. Roma döneminde Korykos işlek bir limanmış. İmparator Hadrianus kenti ziyaret etmiş ve bir heykeli dikilmiş. M.S. IV. yüzyıldan itibaren de Hristiyanlık yayılmış. Korykos 1448’de Karaman Sultan’ı İbrahim Bey tarafından alınmış, 1482’de ise Osmanlı egemenliğine girmiş.

Narlıkuyu ( Cennet Cehennem/ Corycian cave ) – 4,5 km

Bir yeraltı deresinin yolaçtığı kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş büyük bir çukurdur. Elips biçimindeki ağız kısmı çapları 250 m ve 110 m olup derinliği 70 metredir. Çökük tabanının güney ucunda 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir mağara girişi ve bu mağaranın ağzında küçük bir kilise vardır.Kilisenin giriş kapısı üzerindeki 4 satırlık kitabede, bu kilisenin V.yy’da Paulus adında dindar bir kişi tarafından Meryem Ana’ya ithafen yaptırılmış olduğu yazılmaktadır.Cennet çöküğünün içine her biri oldukça geniş 452 basamaklı taş bir merdivenle inilir. Kiliseye 300. basamakta varılır. Kiliseden sonraki mağaranın bitim noktasında mitolojik bir yeraltı deresinin sesi duyulur.

Narlıkuyu ( Üç Güzeller Mozayiği ) -4,5 km

Narlıkuyu koyunda hemen deniz kıyısında bulunan hamam IV.yy Roma dönemine aittir.İmparatorluk yönetiminde etkin bir kişi olan Poimenios tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.Cennet obruğu içindeki yeraltı deresinin denize ulaştığı yerdeki tatlısu kaynağından yararlanılarak burada yaptırılan hamamın yıkanma bölümünün tabanında yarıtanrıça üç kızkardeş tasvir edilmektedir.Baskın renkleri beyaz,siyah,kahverengi ve sarı olan mozaikte Zeus’un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülmetedir. Mozaik tablonun üst kenarındaki yunanca yazının Türkçesi şöyledir;
“Ey konuk dost ! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu,saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan,bilki o, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar’ın dürüst yöneticisi Poimenios’tur.”

Kumkuyu ( Kanlıdivane/ Kannytelleis ) – 3 km

Kanytelleis (bugünkü Kanlıdivane), M.Ö. 3. yüzyılda iskan edilmeye başlanmış ve M.S. 11. yüzyıla kadar kullanılmıştır. Mevcut kalıntılar arasında beş kilise ile M.Ö. 200 yılı dolaylarında Olbalı Teukros tarafından inşa ettirilen büyük bir Helenistik kule sayılabilir. Yerleşim çok sayıda lahit ve kayamezarı içeren mezarlıklarla çevrelenmiştir. 2006 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Hatice Pamir başkanlığında site yüzey araştırma çalışmalarına başlanmıştır.Kırıkhan bölgesinde bir zirve üzerinde, torus silmeli nitelikli işçiliğe sahip taş kargir bloklarla inşa edilmiş bir kutsal alan yer almaktadır. Büyük olasılıkla Helenistik Döneme ait bu yapı, bir heroon ya da tapınak olmalıdır. Daha sonra üzerine moloz taş duvarlı başka bir yapı inşa edilmiştir. Bu alanda hiç buluntuya rastlanmamış olmakla birlikte, tepenin yamaçlarından toplanan keramik parçaları, bazı Helenistik Dönem örnekleri hariç, genellikle Roma Dönemine aittir. Bu zirvenin aşağısında oyma bezekli cephelere sahip kayamezarları bulunmaktadır. Bu mezarlardan birinde üçgen alınlı bir aedicula (küçük tapınak) altında beş adet büst yer almakta, diğer bir mezarda ise bir niş ya da kapı ağzında duran bir kadın heykeli bulunmaktadır.Ayrıca dağların eteğinde yer alan yüksek bir düzlük incelenmiştir. Alandaki yerleşimin metal işçiliği yaptığı ve en yoğun dönemini Roma idaresi altında yaşdığı anlaşılmaktadır. Roma Döneminde bölgede önemli bir nüfus artışı gerçekleşmiştir.

 

***Diğer Yer ve Etkinlikler...

Narlıkuyu ( Astım Mağarası ) – 4,8 km

Astım Mağarası, Mersin Erdemli-Silifke hattı üzerinde, Cennet-Cehennem çöküklerinin 300 m güneybatısındadır.Mağaraya inebilmek amacıyla spiral, demir merdiven giriş bölümünden içeri doğru yerleştirilmiş, 70 basamak civarı.Birbiriyle bağıntılı, toplam uzunluğu 200 metreyi bulan galerilerde çeşitli sarkıt ve dikitler var ve manzaralar gerçekten etkileyici. Mağaranın astımlılara iyi geldiği yönde bir inanış hakim. Nemli bir havası var , ortalama havasının %80-90 nemli olduğu söyleniyor.

Meşhur Kahvaltıcılar  – 4,5 km

Narlıkuyu Cennet Cehennem yolu üzerinde yolun her iki tarafında bahçe içerisinde otantik mekanlarda tamamen işletmecilerin kendi mahsüllerinden ya da çevre köylerden aldıkları ürünlerle güzel yöresel serpme kahvaltı yapabilirsiniz. Özellikle reçel sevenler mutlaka uğramalı. Bunun yanında sıkma, börek ve gözleme de yaptırabilirsiniz.

Balık Tutmak isteyenlere...

Deniz kenarında kendi oltanızla balık yakalamaya çıkabilir ya da kano ve ya tekne kiralayarak balık tutmaya gidebilirsiniz. Dalmayı sevenler gündüz vakti zıpkın ile de balık avlayabilirler. 1 Eylül’e kadar av yasağı olması nedeniyle gece zıpkın ile balık avlamak yasaktır ve ceza-i işlem uygulanır.

Doğa yürüyüşü ( Hiking )...

Yemişkumu ve Ayaş mahhallesinde isterseniz deniz kenarında , isterseniz toroslara doğru hem tarihi mekanlar arasında hem de bahçe ve doğal bitki örtüsü içerisinde yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kızkalesi ( Yat Turları ) – 3 km...

Gündüz yat turlarına, akşam ise Mehtap turlarına katılabilirsiniz.

Su etkinlikleri...

Yemişkumu halk Plajında Jetski, Muz, Kano gibi pek çok su etkinliklerini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Konum / İletişim Bilgileri

İletişim Formu